Sunday 28 July 2013

Perisoare "suedeze" ( Swedish meatballs)


Iata de ce ai nevoie: - unt sau ulei
                                 - jumatate de ceapa tocata marunt
                                 - 1/4 cana lapte
                                 - 2 oua
                                 - 1/3 cana pesmet
                                 - piper
                                 - nucusoara
                                 - piper cayenne
                                 - sare
                                 - aproximativ 1 kg carne tocata de vita sau amestec de vita cu porc
Pentru sos: - 2 linguri unt
                   - 3 lingrui faina de grau
                   - 3 cani de supa concentrata de vita ( puneti un cub concentrat de vita)
                   - jumatate de cana smantana
                   - 1 lingurita cu zahar
                   - cateva picaturi de sos Worcestershire
                   - sare si piper dupa gust
Cum se prepara: Pentru perisoare: caliti ceapa tocata pentru maxim 7 minute, pana devine translucida. Puneti ceapa calita intr-un bol, adaugati laptele, pesmetul, ouale, condimentele, amestecati bine, iar dupa adaugati carnea tocata si amestecati foarte bine. Lasati amestecul la rece pentru o ora. Dupa ce au stat la frigider, faceti perisoarele, puneti-le pe o tava si dati-le la cuptor pentru 20 de minute sau pana sunt rumene, la o temperatura de 200 grade Celsius.

Faceti sosul astfel: topiti untul intr-o cratita si puneti faina. Amestecati bine, si lasati la foc mediu pentru 4-5 minute. Adaugati, pe rand, supa concentrata de vita. Dupa, adaugati si smantana si iarasi amestecati bine. Puneti zaharul, sosul Worcestershire, sarea si piperul, amestecati bine si lasati sosul pe foc pentru 6-7 minute. Dupa ce perisoarele sunt gata, le puneti in sos si sunt gata de servit. Merg foarte bine langa un pireu de cartofi si un sos dulce de coacaze, pentru cei care vor sa incerce ceva mai diferit. Am fost sceptica cand am vazut ca se recomanda un sos dulce langa, dar am zis ca merita sa incerc si nu am fost dezamagita :). Eu am folosit unul din comert si are textura si gustul unui gem. Nu ezitati sa folositi orice fel de sos dulce. E o combinatie destul de reusita. Sa aveti pofta!

No comments:

Post a Comment